Aktuality

« Späť

Voľby do Farskej hospodárskej rady

V tomto roku uplynul päťročný mandát členom hospodárskej rady v našej farnosti. Z toho dôvodu sa budú konať voľby do hospodárskych rád farnosti a filiálok.

Úlohy hospodárskej rady

            Hospodárska rada farnosti alebo filiálky  je pomocným a poradným orgánom farára alebo farského administrátora. Radí a pomáha mu v správe majetkov a v ekonomických záležitostiach prostredníctvom svojich názorov, skúseností a odborných rád tak, aby majetok farnosti bol spravovaný šetrne, obozretne a spoľahlivo.

            V nedeľu 18.12.2022 si od terajších členov rady môžete prebrať volebené lístky, na ktoré napíšete maximálne tri mená faníkov. Najneskôr do 25.12.2022 ich odovzdáte na určené miesto v kostole.

 ZLOŽENIE A ZÁNIK RADY celé znenie stanov najdeš tu 

§ 1 Zloženie hospodárskej rady

1. Hospodársku radu tvoria farár, volení členovia a menovaní členovia. Farár je zo svojho úradu predsedom hospodárskej rady. Počet členov hospodárskej rady určuje farár, berúc do úvahy početnosť cirkevnej obce; nemôže však stanoviť nižší počet, než sú traja členovia. Farár musí určiť vždy nepárny počet členov hospodárskej rady.

2. Volených členov, ktorých musí byť aspoň o jedného viac, než menovaných členov, slobodne volia veriaci cirkevnej obce. Aktívne volebné právo i pasívne volebné právo má každý plnoletý člen cirkevnej obce. Volebnú komisiu menuje farár. Spomínaná komisia v nedeľu rozdá čisté volebné lístky opatrené pečaťou farského úradu a na nasledujúcu nedeľu ich pozbiera a spočíta hlasy. Za zvolených sa považujú tí, ktorí získali najviac hlasov. Po tom, ako zvolený kandidát prijme svoju voľbu, považuje sa za zvoleného.

3. Menovaných členov hospodárskej rady slobodne menuje farár. 

Vybraný webový obsah už neexistuje.